Интелигентни стратегии за гардеробното пространство

Независимо дали е голямо или малко, пространството за свободностоящ или вграден гардероб е най-практично усвоено, когато конфигурацията от рафтове, чекмеджета и лостове за закачалки е съобразена с вашите нужди до последния детайл. Ако предпочитате да държите дрехите си на закачалки, един лост може да не ви е достатъчен. За богата колекция от обувки ще е необходимо да се предвидят повече рафтове. Ако притежавате много бижута и дребни аксесоари, е добре да планирате плитки чекмеджета с разделители за по-удобно съхранение.

Вграден гардероб в тясна ниша

Рационално решение за вътрешното разпределение на вграден в ниша малък гардероб е разполагането на два лоста за къси окачени дрехи един над друг, като до тях се остави място и за висок, тесен модул с множество рафтове за сгънати дрехи и обувки. Този вариант е особено подходящ за мъжки гардероб, който включва предимно ризи, сака, якета и панталони, тъй като за тях не е необходимо отделение с лост за дълги висящи дрехи. Спортните панталони, дънките, тениските и пуловерите могат да се държат сгънати в отделението с рафтове.

Вграден гардероб в тясна ниша

Гардероб зад леглото

Обособяването на гардеробна зона зад леглото може да бъде функционално решение за просторна спалня. При това оформление леглото се разполага в центъра на стаята, вместо до стената, за да остане зад него място за гардероб и тоалетка. Най-подходящ избор за леглото е модел с висока, масивна горна табла, която ще служи като визуална граница между гардеробното пространство и зоната за сън. Идеалната позиция за тоалетката е разполагането й с гръб плътно до таблата на леглото. Изработен по поръчка свободностоящ или вграден гардероб от стена до стена и от пода до тавана ще усвои най-практично мястото до стената. Разположените в една и съща зона гардероб и тоалетка осигуряват повече удобство при подготовката на тоалета и нанасянето на козметика и грим. За свободно движение в тази зона е необходимо да се предвидят около 90-120 сантиметра разстояние между гардероба и тоалетката.

Изтеглящи се рафтове за обувки

Това креативно решение може да осигури място за десетки чифтове обувки в сравнително малко пространство. За по-спретната подредба във всеки от изтеглящите се рафтове може да се сложи разделител в средата и така да се оформят две еднакви отделения за два реда обувки. Необходимо е да се предвидят рафтове с различна височина, за да могат в тях да се съхраняват не само ниски обувки, но и модели с токчета и ботуши. Равните обувки и маратонките могат да се държат на ниски рафтове, а за обувките с токчета, ботите и ботушите ще е нужно повече пространство във височина.

Разпределение на вграден гардероб

Изтеглящ се висок шкаф за чанти и обувки

Отлична организация на аксесоарите в гардероба можете да постигнете с висок и тесен модул, който се изтегля навън и позволява да видите съдържанието му с един поглед. В горната половина на шкафа могат да се монтират два реда куки, на които да се окачват чантите. Три или четири рафта в долната половина ще поберат немалко чифтове обувки.

Гардеробна стая

Ако разполагате със свободно помещение, превръщането му в гардеробна стая е перфектното решение за съхранение на всичките ви дрехи и аксесоари. Наличието на повече площ позволява да се проектират функционални модули за всеки тип облекло – секции с двойно окачване за къси дрехи, както и отделения с единичен лост за дълги палта и рокли. Има възможност да се включат и много рафтове и дълбоки чекмеджета за сгънати дрехи. Обувките могат да бъдат спретнато подредени на едно място, в специално проектиран за тях шкаф. Голямо удобство са и плитките чекмеджета за съхранение на бижута и дребни аксесоари като вратовръзки, колани и шалове.


« Назад към всички публикации